Translate with 
MENU ZAVŘÍT
17. června 2019

Pojistit lze i věci uložené na zahradě nebo ve sklepě

Pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti patří v dnešní době mezi nejběžnější pojištění každého majitele nemovitosti. Mnoho lidí však tápe v tom, co vše se do tohoto pojištění počítá. Jak je to s věcmi, které jsou uložené třeba ve sklepě nebo v zahradním domku? Zeptali jsme se Evy Svobodové z Uniqua. Dobrá zpráva je, že za splnění určitých podmínek lze pojištěním ochránit i věci, které máte uložené mimo dům či byt.

Vztahuje se pojištění i na věci, které se nacházejí ve sklepě domu, zahradních domcích, kůlnách, dojde‐li ke krádeži vloupáním?

Ano, ve sklepích, vedlejších stavbách, garážích, kůlnách nebo zahradních domcích (považováno za příslušenství domácnosti) až do 20 % sjednané pojistné částky pro domácnost, maximálně do 50 000 korun. Prostory musí ovšem být pod uzamčením, nesmí to být společné prostory. Společné prostory, do nichž má vstup více lidí, Uniqua plní při škodě krádeží vloupáním maximálně do 10 000 korun. Jde‐li například o sklepy s plaňkami, kteréjsou dosud běžné ve starších domech, plní‐ me při škodě maximálně do 50 000 korun. Jejich překonání je snazší, a tudíž riziko krádeže vloupáním vyšší.

A dojde‐li ke škodě způsobené živly, například krupobitím, požárem, vichřicí apod.?

Ano, při škodě tohoto druhu plní pojišťovna až do výše sjednaných limitů a pojistných částek.

Jaké věci lze do takových vedlejších prostor uložit?

V těchto vedlejších prostorách nesmí být uloženy cennosti a věci zvláštní hodnoty, protože na ty se pojištění nevztahuje. Vztahuje se ale na běžně skladované věci, jako jsou kola, lyže, kočárky, zimní pneumatiky, nářadí apod. Všechny tyto předměty mohou být v prostoru uloženy volně, tj. bez dalšího speciálního zámku, připevnění ke stěně, uložení do uzamčené schrány apod.

Jak je to s věcmi, které volně stojí (leží) na zahradě, např. trampolíny, bazény, dětské domečky apod.?

Je‐li u rodinného domu oplocená zahrada (přičemž se neřeší způsob provedení plotu a jeho výška), lze pojistit vše také jako příslušenství domácnosti. Je‐li při krádeži vloupáním tento plot překonán, hradí Uniqua škody až do výše 30 000 korun. Pokud jsou volně uložené věci zničeny živly, například kroupami, vichřicí, plní pojišťovna až do 20 % sjednané pojistné částky pro domácnost v rodinném domě.

 

Při koupi nemovitosti se důkladně zamyslete na způsobem pojištění svých věcí. Každá pojišťovna může mít své podmínky a specifika. Je proto dobré se podívat na více různých nabídek a vybírat si pak z těch, které Vám nejvíce vyhovují.

 

Převzato z časopisu RESIDENT ART