Translate with 
MENU ZAVŘÍT
9. prosince 2020

Pokud zrovna nejistím parťáka, beru mobil i na skále.

Jakub Hrbáč je makléřem už jedenáct let. Svoji práci miluje stejně, jako lezení po horách. Sám říká, že podnikání a lezení je podobné: za jakýchkoli podmínek musíte podat naprosto soustředěný výkon. Při sportu na tom závisí váš život, v podnikání zase klientovi finance. Proto zvedá mobil klientům i v momentě, kdy zrovna visí na skále.

Jakube, vzpomeneš si ještě na svoje podnikatelské začátky?

V realitách jsem začal podnikat již v roce 2009. Z Opavy jsem se přestěhoval do Brna, nikoho jsem zde neznal a o to těžší moje začátky byly. Ale nestěžuji si. Když vezmu sportovní paralelu, bylo to stejné jako s mými začátky v běhání. Rozhodl jsem se zkusit svůj horský maratón. Kvůli tomu jsem musel začít pravidelně běhat. V dešti, v horku, žádné výjimky. Nejdříve pár kilometrů, postupně jsem přidával víc a víc, až jsem to zvládl. Stejně jsem se pustil do realit. Na začátku bylo několik prvních realitních případů. Postupně se mi dařilo budovat si jméno a nakonec jsem byl  spolumajitelem několika kanceláří a s větším i menším úspěchem jsem pomáhal s růstem našich makléřů. Dnes ale vím, že chci být především makléř. To je něco, co mě baví a naplňuje.

Zmínil jsi horský maraton. Pokud vím, na horách trávíš spoustu času…

Hory a pohyb jsou skvělý způsob, jak si odpočinout po náročných pracovních dnech. Rád se po horách procházím, rád v nich kempuji, trávím volný čas a čerpám energii. Jindy ji naopak potřebuji vybít, a tak lezu po skalách nebo přecházím horské masivy. Postupně moje láska k horám rostla. A protože být dobrým lezcem obnáší mít dobrou fyzickou zdatnost, začal jsem více běhat. Přerostlo to v účast na horském ultramaratonu až po skyrunning na tisícové vrcholy ve slovinských a rakouských Alpách.

To smekám. Mnoho lidí si pod pojmem trávení času na horách představuje trochu něco jiného…

To je naprosto v pořádku. U mě to také mělo postupný vývoj. Před lety jsme s kamarádem dostali možnost jít na ferraty. Je to taková kombinace turistiky s prvky lezení. Na pěšky nepřístupných místech máte k dispozici ocelové lano, které vás jistí a pomáhá vám stoupat na vrchol. Logicky následovalo lezení. Po punkovém období „pokus – omyl“, jsme se raději přihlásili do horoškoly. Teprve tam jsem zjistil, jaký svět se mi otevírá. No a postupně moje záliba rostla a cíle se zvyšovaly. To je stejné, jako v podnikání. Stále je kam růst, kam se posouvat a čeho ještě dosáhnout.

Kolik času na horách trávíš?

Když je pěkně, jedeme na celý víkend. Pokud je v rakouských Alpách špatné počasí, vyrážím na slovenské skály, nebo zůstaneme u nás. Lezení umí být i malým instantním dobrodružstvím. Stačí pár metrů skály a mohu tam strávit na těžké cestě klidně celý den. A pekelně se u toho zapotím. V zimní sezóně pak pravidelně chodím na lezecké stěny, kterých máme v Brně naštěstí několik.

Kromě práce a hor ti tedy moc času nezbývá…

Skoro to vypadá, že veškerý čas věnuji jen horám, že? Ale tak tomu není. Svoji práci realitního makléře se věnuji naplno. Mám dvě velké výhody. Tou první je, že pracuji pod značkou RE/MAX. Síla značky, její známost a dobré jméno mi usnadňují práci s klienty. Druhou výhodou je, že žijeme v digitální době. Sám jsem velký fanoušek technologií. Pomocí jedné SMS umím zájemci o dům v mžiku zpřístupnit podklady na cloudu, poslat odkazy na videa, virtuální prohlídku a zpřístupnit online kalendář. Sám se obslouží, vybere vhodný termín prohlídky a automaticky se propojí s mojí databází. Díky tomu mám volnější ruce a netrávím tolik času u počítače. Mohu si tedy s klidným svědomím na hodinku, dvě zaběhat nebo naplánovat lezeckou akci. 

A co když ti zavolá klient přímo na skálu?

Pokud zrovna nemám v ruce lano a nejistím život mého lezeckého parťáka, tak to zvednu. Klient je pro mě vždy důležitý.

Je vůbec ještě něco, čeho bys rád dosáhl nebo jsi si už sáhl na pomyslný strop?

Rád bych každoročně obhajoval 100% club a získal už konečně celoživotní ocenění Hall of Fame. Zároveň kvůli nově narozenému synovi také musím najít cestu, jak některé své pracovní úkoly delegovat, abych mohl lépe obsloužit své klienty. Chci tedy konečně vytvořit vlastní realitní team.

 

Jakube děkuji a ať se Ti daří.