Translate with 
MENU ZAVŘÍT
10. června 2019

Pozor na dluhy SVJ, mohou se dotknout každého

Každý, kdo je členem SVJ neboli společenství vlastníků jednotek, se může dostat do situace, že bude muset zaplatit za cizí dluhy. Jak se to může stát? A když už taková nepříjemná situace nastane, jak se dá vyřešit?

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) je vlastně právnická osoba založená za účelem zajišťování správy domu a pozemku. Zakládá se kvůli tomu, že pro jednotlivce by bylo poměrně obtížné zajistit správu budovy o několika bytech. Nemluvě o zabezpečení zásadních oprav a jejich financování. Pro účely správy obytných domů proto vznikají společenství vlastníků jednotek. Jako právnická osoba tak má SVJ svoje IČO, ale také svoje konto.

SVJ má na starosti zejména správu, provoz a opravy tzv. společných částí domu, což je např. střecha, chodba, schodiště, kotelna, prádelna, kočárkárna apod., tedy vše kromě bytů nebo nebytových prostorů. Kromě toho ale také zajišťuje pro bytové jednotky dodávky služeb a jejich rozúčtování, nájem nebo též pojištění celého domu. Jedná se o často se vyskytující formu vlastnictví. Dokazují to i údaje Českého statistického úřadu, který loni evidoval téměř 65 tisíc SVJ, v nichž bylo celkem 1,6 milionu bytů.

Zásadní pro tuto formu majetkového uspořádání je to, že členové ručí za závazky společenství celým svým vlastnickým podílem. I proto je v zájmu každého člena se pravidelně účastnit schůzí společenství a dohlížet na jeho hospodaření. Co to znamená v praxi? Dluhy SVJ jsou dluhem každého člena. Výše tohoto dluhu závisí na velikosti podílu. A protože každému rozhodnutí SVJ předchází shromáždění a následné hlasování, nemělo by se stát, že by některý z vlastníků o případných dluzích nevěděl. Zásadní je slovo: nemělo. Praxe je totiž úplně jiná než teorie, a tak se může lehce stát, že SVJ vykáže dluh, o němž některý z členů neví. Dobrou zprávou je, že i tato situace má řešení. A to dokonce i v případě, že se chystáte svůj byt s tímto „dluhem“ prodat. Jak tedy postupovat?

 

Zásadní je obrátit se na někoho, kdo má s podobnou situací zkušenosti. Může to být třeba právník nebo renomovaná realitní kancelář. Například makléři společnosti RE/MAX potvrdili, že dokážou podobné situace velmi úspěšně řešit. Základní rada je ta, že před dluhem SVJ se neschováte. Nelze dělat, že neexistuje. A to ani tehdy, když se nejedná o váš dluh. Dluhy mohou být v řádu tisíců, ale i milionů. Stačí jednoduchý příklad. Pětimilionový úvěr na rekonstrukci domu. Pokud je v bytovém domě pouhých pět bytů, dluží každý podílník najednou milion korun. Co se stane, pokud nebude SVJ svůj dluh platit? Nejprve bude postižen majetek SVJ. Pokud žádný není, přijde na řadu majetek jednotlivých členů.

V takové situaci je několik řešení. Záleží samozřejmě na tom, jaká je konkrétní situace a jestli jsou byty rozděleny na samostatné jednotky. Pokud nejsou, tak v případě dluhů pomůže rozdělení na samostatné jednotky. Realitní kancelář RE/MAX dokáže například dluh vyplatit a pomoci s prodejem zadluženého bytu. Pozor je třeba také dát na případ, kdy byt prodáváte či kupujete. Spolu s ním totiž prodáváte nebo kupujete i závazky. Před podpisem kupní smlouvy byste si proto měli zajistit potvrzení o bezdlužnosti příslušného SVJ. Pokud kupujete byt od dlužníka, nezapomeňte se o úhradě dluhu dopředu domluvit a veškerou dohodu dejte písemně do kupní smlouvy. V opačném případě s bytem koupíte i dluh v SVJ.

Ve společném fondu však může být i přeplatek. Jestliže byt s přeplatkem prodáváte, rovněž vše nezapomeňte zanést do kupní smlouvy. S převodem vlastnictví bytové jednotky na nového majitele totiž přechází i případný přeplatek v SVJ.

Situací, které mohou nastat, je ale celá řada a zrovna tak i jejich řešení. Pokud potřebujete poradit, vyberte si odborníka, který svému oboru rozumí a pomůže vám vše vyřešit k vaší spokojenosti.

 

Článek je převzat z časopisu Resident ART