Translate with 
MENU ZAVŘÍT
8. ledna 2020

Příběh úspěchu: Za rok na vrchol

Petr Sedlák je v síti nováček. Do RE/MAX nastoupil v lednu 2019 po té, co ukončil předchozí podnikatelské aktivity. Dříve totiž provozoval potraviny a fitness centrum. Celkem zaměstnával 15 lidí, ale pozice zaměstnavatele má svá úskalí. Z toho důvodu se Petr začal poohlížet po jiném podnikání. „Pokud mám porovnávat práci sám na sebe z pozice makléře s předchozím postavením zaměstnavatele a majitele obchodu, musím se přiklonit k samostatnému podnikání. Co dříve nešlo, je nyní standard. Opět mohu být pánem svého času, mohu si určit kdy a co udělám a zařídím. Navíc si při této práci mohu vydělat v podstatě stejné peníze,“ říká Petr Sedlák. 

Odvážný krok se vyplatil

Na rozdíl od běžného, pozvolného startu, který provází většinu nováčků, se Petr do nové pozice vrhnul po hlavě. Nicméně přiznává, že svojí roli v tom hrálo i štěstí. „Když jsem kolem sebe začal šířit, že jsem změnil profesi a že pracuji jako realitní makléř, ozvalo se pár lidí s prosbou o pomoc. Jedním z nich byl i pán z obce, ze které pocházím. Už 8 let se snažil prodat velký pozemek, který má s dalšími deseti spoluvlastníky. V nabídce ho mělo už několik realitních kanceláří, ale žádá nebyla při pokusu u prodej úspěšná,“ popisuje Petr svoji zkušenost. Kromě velkého počtu spolumajitelů ale nebyl na první pohled vidět žádný důvod, proč by prodej pozemku měl být problém. „Osobně si myslím, že hlavní problém byl v tom, že nikdo z předešlých makléřů si nezjistil o pozemku veškeré informace: Co vše je potřeba pro výstavbu, jaké jsou podmínky výstavby rodinných domů v dané lokalitě, jak je to se stavebním řízením apod. To bylo přesně to, co jsem udělal jako první,“ dodává Petr. Jeho strategie se vyplatila. Pozemek prodal do tří měsíců od náboru. Majitelům to tehdy vyrazilo dech. Po letech marných snah se objevil makléř, který prodej zařídil takto rychle.

Dobré jméno a skvělá reference

Tento úspěch Petra nakopl a vnukl mu zajímavý nápad. V územním plánu jsou vedle těchto pozemků další, které jsou schváleny pro výstavbu. Navíc se i v tomto případě majitelé v minulosti snažili pozemky prodat. Jenže domluvit se se 17 různými majiteli je téměř nadlidský úkol. Nikoliv však pro Petra Sedláka. I přesto, že se jednání s majiteli protahovala, nakonec pozemek dostal do výhradního zastoupení a během jediného měsíce ho prodal. Podařilo se mu tak něco, o co se marně snažilo několik realitních kanceláří v průběhu let. 

Za jediný rok se z nováčka stal uznávaný profesionál

Díky tomuto husarskému kousku má Petr o práci postaráno. Spokojení klienti se rádi zmíní o šikovném makléři, který jim pomohl prodat nebo naopak koupit pozemek na vysněný domek. Navíc Petra po tomto úspěchu oslovil developer, takže Petr bude prodávat celou jeho aktuální výstavbu. Na začátku všeho přitom stál cíl, zdravé sebevědomí a hlavně velmi důsledná příprava.

Jestli uvažujete o změně ve svém životě, je jedno, v rámci jakého oboru jste pracovali dříve. Stačí mít chuť, zápal a odhodlání.