Translate with 
MENU ZAVŘÍT
28. listopadu 2023

Proč a komu pronajímat zařízený byt a na co nezapomenout v nájemní smlouvě

Rozhodli jste se pronajímat byt se zařízením? Čekejte starosti navíc, ale také vyšší zisky. Do nájemného byste měli promítnou ceny za vybavení i náklady související s budoucím opotřebením, opravami nebo kompletní výměnou vybavení.  Pokud máte byt k pronajímání už vybavený, zkuste se zamyslet nad tím, pro koho je bydlení u vás vhodné. Jestliže vás zařizování teprve čeká, ujasněte si, komu chcete zařízený byt pronajímat. Je rozdíl, jestli v bytě budou studenti nebo zahraniční manažeři.

Zaneprázdnění lidé s vyššími příjmy

Kompletně zařízený byt, do kterého se zájemce může rovnou nastěhovat je ideální pro krátkodobější pronájmy. Zájemci o bydlení nedáváte k dispozici holé zdi, ale poskytujete mu komfortní zázemí pro každodenní život. K výbavě takového bytu patří kromě nábytku, i lůžkoviny, ručníky a plně vybavená kuchyně včetně nádobí. Pokud vám místo dovolí, není od věci zařídit v bytě i pracovní koutek se základním kancelářským vybavením.

Takto zařízený byt bude ideálním pronájmem pro interim manažera, který má na starost chod firmy daleko od domova, zahraniční studenty nebo manažery. Vašimi nájemníky budou lidi, kteří dávají přednost zařízenému bytu, nechtějí ztrácet čas se stěhováním ani nákupem nového vybavení. Je pro mě výhodnější nastěhovat se do hotového a po pár měsících jít o dům dál. Čím lepší je vybavení tím více si můžete říct za nájem.  

Studentské bydlení

Studenti mívají hluboko do kapsy, a proto hledají cenově dostupné bydlení, často jako spolubydlení v zařízeném bytě. Nepotřebují designový nábytek, ale potřebují funkční a jednoduché vybavení v bytě, který jim poslouží jako dočasné útočiště.

Co musí být v nájemní smlouvě navíc

Pokud jste našli zájemce o krátkodobý nájem, je potřeba sepsat řádnou nájemní smlouvu. Aby byla platná, musí obsahovat všechny náležitosti dané zákonem. Při pronájmu zařízeného bytu budete muset navíc sepsat předávací protokol, v němž uvedete a popíšete veškeré vybavení a stav bytu. Abyste se vyhnuli případným budoucím sporům, je dobré aktuální stav zdokumentovat a nafotit.

Pronajímání jako živnost

Pokud byste s nájemníkem nesepsali nájemní smouvu podle občanského zákoníku, bylo by vaše krátkodobé pronajímání posuzováno jako podnikání v ubytovacích službách, na kterou se vztahují stejné povinnosti jako pro ostatní podnikatele.