Translate with 
MENU ZAVŘÍT
23. února 2018

Solární panely: 3 PRO a 3 PROTI, která byste měli před jejich pořízením znát

Úspory za energie dnes řeší stále více rodin. Spousta z nich sází na nižší komfort – méně topí, šetří při používání vody nebo dávají pozor na rozsvícená světla. Přitom spoustě z nich se vyplatí moderní řešení, které bylo ještě před 10 lety vzácností – solární panely. Podívejte se na 3 nejčastější PRO a PROTI, které odhalí, jestli je elektřina ze slunce vhodnou variantou pro vaši domácnost.

3x PRO DOMÁCÍ FOTOVOLTAIKU

  1. Výrazná úspora při spotřebě, která vás neomezí

    Vlastní elektřina vás vyjde levněji. A to o mnoho. U průměrně velkých rodinných domů se dvěma dospělými a 2–3 dětmi činí úspora za 30 let používání téměř 400 000 Kč. Přitom pořízení panelů včetně instalace vyjde přibližně na 180 000–190 000 Kč. Čistá suma, která vám zůstane v kapse, je tedy více než 200 000 Kč. Čísla se mohou samozřejmě lišit podle zvoleného řešení a velikosti domácnosti. Zajímá vás nacenění pro menší rodinné domy nebo naopak velké vícegenerační domy? Na stránce elektrinazeslunce.cz najdete podrobnější informace.

  2. Státní dotace na fotovoltaiku až 155 000 Kč

    Hlavně na střechách novostaveb jsou solární panely vidět čím dál častěji. Zájem odstartovaly státní dotace z programu Nová zelená úsporám a novela zákona z ledna 2016, kdy vláda vůbec poprvé umožnila provozovat malé střešní elektrárny do 10 kilowatt i bez žádosti o licenci od Energetického regulačního úřadu.

    Kolik byste dnes na svou fotovoltaickou elektrárnu dostali vy? V závislosti na výkonu solárních panelů a přítomnosti baterie pro ukládání vyrobené energie se její výše pohybuje mezi 60 000 a 155 000 Kč. S dotací se doba návratnosti sníží, a pokud vám návrh vytvoří skutečný odborník, může se vám investice vrátit už po 8 letech. Výhodou je, že některé firmy, které solární panely nabízí, zajišťují také poradenství zdarma. Pokud ale chcete informace prozkoumat sami, podívejte se na stránky dotačního programu.

  3. Elektřina, kterou můžete použít na cokoli

    Při správně nastaveném řešení se využití vlastní vyrobené elektřiny s vhodně zvolenou akumulací vyšplhá až na 100 %. Efektivní využití vlastní elektřiny zajistí bojler, ve kterém se bude energie navíc uschovávat v podobě ohřáté vody. Další, ještě účinnější variantou je baterie pro solární panely – ideálně ta moderní a chytrá, která nedovolí nevyužité energii přetéct do veřejné sítě. Zbytečně byste totiž (bez finanční náhrady) přicházeli o svou vlastní energii, která se dá v domácnosti použít na cokoli. Zvládne běžný provoz všech spotřebičů, jako jsou elektrická trouba, televize, varná deska, osvětlení atd.

    Innogy baterie

3x případy, kdy domácí fotovoltaiku ještě zvážit

  1. Když je pro vás počáteční investice příliš velká

    Fotovoltaická elektrárna se vyplatí. Vždyť investice se vám vrátí už po 8–10 letech a od té chvíle na energiích jen šetříte. Nemáte potřebnou částku k dispozici? Nic se neděje. Právě proto fungují státní dotace a různé podpory financování, které vám pomůže vyřídit váš dodavatel. Pokud by ale znamenalo, že pořízením solárních panelů půjdete se splátkami na hranu rodinného rozpočtu, nebo už teď máte pochybnosti, zda v budoucnu zvládnete měsíční plnění, raději si investici ještě rozmyslete. Je pravděpodobné, že vývoj solárních panelů i baterií pro kumulaci energie (které jsou výraznou položkou v celém systému) půjde rychle dopředu a cena bude časem klesat.

  2. Máte nestandardní pozemek nebo špatný sklon střechy

    Ideální umístění solárních panelů je směrem na jih na střechu se sklonem 35°–45 °. Fotovoltaické panely totiž přinesou nejvíce energie v takovýchto podmínkách. Moderní technika si ale poradí i v ne úplně standardních situacích. Každý dům však vyžaduje řešení na míru, které je nejprve nutné prokonzultovat s odborníkem. Až ten vám poví, jestli je právě váš dům či pozemek pro umístění solárních panelů vhodný.

  3. Váš dům je většinu dne ve stínu

    Tohle by mohl být opravdu problém. Zakrývá-li váš dům jeden strom (a ještě jen po určitý čas během dne), nic dramatického se neděje. Pokud ale bydlíte například u lesa a váš dům je celý den ve stínu, je pokles výnosu energie i 40 a více procent. A to už je opravdu hodně. Strach ale nemusíte mít naopak kvůli zeměpisné poloze České republiky. Pravdou je, že na rovníku sice nejsme, ale i tak jsou dnes solární panely natolik efektivní, že energií dokážou zásobit celý rodinný dům.