Translate with 
MENU ZAVŘÍT
13. ledna 2021

Sport mě naučil překonávat překážky

Eva Rozsypalová je velký sportovec. Vyzkoušela téměř všechny myslitelné aktivity, než jí učarovaly extrémní závody typu Spartan Race. Díky nim se naučila překonávat překážky. Tuto schopnost jako realitní makléřka využije téměř při každém uskutečněném prodeji či pronájmu. Navíc se naučila pokoře a skoro dokonalému sladění pracovního a soukromého života. Chcete vědět, jak to Eva zvládla?

Jste velký sportovec. Máte to tak od malička nebo se tato vášeň projevila až později?

Ke sportu jsem měla kladný vztah už od mala. Vždy mě bavilo se hýbat a samotný pohyb mi dodával energii. Vyzkoušela jsem toho spoustu: chodila jsem na aerobic, plavala jsem, jezdila na kole, získala licenci na instruktorku schwinn cyclingu (druh spinningu)… Také rekreačně jezdím na koni, mám za sebou i čistě běžecký půlmaraton a spoustu menších běžeckých závodů. Před dvěma lety jsem se naučila lyžovat, tak se v zimě snažím jezdit hodně na hory. 

To jsou dost různorodé aktivity. Týmové sporty ale moc nevyhledáváte…

Mimo extrémní překážkové závody aktuálně jezdím Dračí lodě. To je výrazně skupinový sport, kde je týmový duch zásadní součástí úspěchu. A protože jsme ve všech mých dosavadních nasazeních vyhráli, myslím, že jsem dobrý týmový hráč.

Platí to i v pracovní životě? Vím o Vás, že pracujete jako realitní makléřka a tam musíte být schopna sladit zájmy klientů, potenciálních zájemců, úřadů a mnoha dalších zainteresovaných stran…  

To je pravda. Největší referencí pro mě je to, že umím pomoci i při hodně komplikovaných prodejích. Většinou jde o různé kombinace prodeje a nákupu, které pracovně nazývám "kulový blesk". Někdy na sebe navážou až 4 nemovitosti. To je potom oříšek, vše připravit tak, aby se stihly podepsat všechny dokumenty, všichni vše zvládnli zaplatit včas a přestěhovat se podle potřeby. Největší pro mě je, když jsou klienti spokojení a doporučí mě dál. 

Kulový blesk musí být velká výzva. Je toto ten hlavní důvod, proč Vás „makléřina“ baví?

Nejlepší jsou jednoznačně životní příběhy. Každý klient, se kterým se setkám a svěří mi prodej nemovitosti, má svůj osobní příběh, řeší potřebu bydlení a já se na chvíli stávám součástí toho všeho. Klienty hodně poslouchám a vnímám, co je pro ně důležité. Následně se snažím nemovitost už od začátku prezentovat tak, abych zacílila na emoce a dokázala zaujmout "ty správné lidi".  

Mluvíte o emocích a přitom se účastníte poměrně drsných závodů jako je třeba Spartan Race. Jde to dohromady?

O závodech Spartan jsem se dozvěděla od kolegyně, která přišla nadšená, že tento závod běžela. Říkala mi, jaká je to sranda, že se válely v blátě a neskutečně si to užívala. Ihned se u mě dostavila potřeba tento závod vyzkoušet. Měla jsem z něj obrovský respekt a neskutečně jsem se bála. Začala jsem hodně trénovat, třikrát týdně fitness, funkční tréninky, crossfit a běh. První závod jsem běžela v nejlehčí úrovni "sprint" – pět km a zhruba 15 překážek. Celý závod jsem absolvovala s trenérkou, která mi pomáhala s přípravou. Hrozně jsem se bála výšek a když nastalo přelézání vysokých překážek, úplně se mi podlamovala kolena strachem… 

Takže Vás baví překonávat limity? 

Učím se je překonávat. Strach z výšek už nemám. Ale ten pocit, když stojíte před nějakou překážkou a říkáte si, že to nedáte a najednou běží někdo kolem a vyhecuje vás na ni vylézt a pomůže vám ji překonat, pak se na vlastní kůži přesvědčíte, že největší překážku máme sami v sobě a její překonání vám ukáže další a další možnosti. Navíc jsem na těchto závodech našla spoustu dobrých přátel. Lidí, na které se mohu spolehnout.  

Dá se při Vaší práci vůbec pravidelně trénovat?

I v tom se postupně překonávám J. Prostě si zapíšu čas sportování do diáře jako jakoukoliv obchodní schůzku a termín dodržím. Lidé se mě hodně ptají, jak vše časově zvládám a ono je to tak jednoduché. Prostě stačí si trénink naplánovat. Snažím se alespoň třikrát týdně aktivně hýbat. Jakkoliv. Pravidelně hodím do fitness a aspoň jednou týdně se snažím vyběhnout. Času moc není, na sport si ho ale vždy najdu. 

Co jste si ze sportu přinesla do byznysu?

Díky zkušenostem ze závodů mě nezastaví žádná překážka. Představte si, že stojíte na startu závodu a nevíte, co vás čeká. Na cestě je spousta překážek, dřiny, bolesti a potu. Jenže pak dobíháte do cíle, dostanete na krk medaili a když máte vše za sebou, přijde radost ze sebe, obrovská pokora a poděkování za to, že vaše tělo vše zvládlo. Stejné je to v byznysu. Na začátku každého prodeje také nevím, co bude následovat, do cesty mohou přijít překážky, čeká mě hodně práce, ale na konci slavím vítězství. Někdy jde vše hladce, jindy je překážek hodně. Díky těmto závodům jsem si uvědomila, že mě nezastaví žádná překážka. Získala jsem hodně zdravého sebevědomí, které je při této práci potřeba. 

Je ještě něco dalšího, co vás sport naučil?

Rozhodně je to disciplína. Je potřeba si nastavit režim a řád a dodržovat jej. Když chcete zvládnout závod, musíte trénovat, bez toho to nejde. To stejné platí i v práci. Pokud chci něčeho docílit, musím na tom pracovat.   

Jaké máte pracovní cíle? Čeho byste ráda dosáhla?

V současné době je mým největším cílem dosáhnout vyvážení práce, osobního života a sportu tak, aby vše bylo v rovnováze. Pokud mám vše srovnané a jsem spokojená ve všech oblastech, tak se lépe soustředím, jsem více kreativní, mohu pomoci obsloužit více klientů. Také bych ráda dosáhla neustálého růstu, dlouhodobě a stabilně. Strop nemám žádný, je jen na nás, kde si nastavíme svou hranici. 

 

Velmi děkuji za rozhovor.