Translate with 
MENU ZAVŘÍT
29. ledna 2021

Staré hodiny pro mě mají velké kouzlo

Zdeněk Štourač je především úspěšný realitní makléř. Ve svém volném čase má ale velmi zajímavého koníčka – sbírá a opravuje staré hodinky značky PRIM.

 

Zdeňku, jsi duší sběratel? 

Mám dojem, že jsem. Baví mě sbírání řady věcí. Manželka někdy jen koulí očima, když sem tam něco donesu domů. Poslední dobou už raději nosím vše přímo do garáže a ukazují jí to postupně, aby to lépe vstřebávala :-) Co se týče sbírání hodinek, věnuji se mu relativně krátce. Ale velmi mě to chytlo. 

Věnoval jsi se sbírání už jako malý kluk? 

Od dětství jsem rád sbíral autíčka, známky nebo plechovky. Porovnával s kamarády sbírky, vyměňoval nebo se nechal inspirovat. Asi jako u většiny dětí jsem u toho dlouho nevydržel a můj zájem jsem s přibývajícím věkem věnoval novému koníčku nebo zájmu. Jsem rád, že mi moje maminka některé sbírky pečlivě uchovávala.  Na některé jsem i pozapomněl. Zrovna před Vánocemi jsem zjistil, co všechno schovala, protože věděla, s jakým zápalem jsem to shromažďoval.

Jak se člověk dostane k tomu, že začne sbírat právě hodinky? Co tě na nich tolik přitahuje?

Já mám hodinky rád od puberty. Pár hodinek jsem měl již dříve, ale to byly spíše sportovní hodinky a „oblekovky“. Hodinky mne zajímaly spíše po vizuální stránce a přiznám se některé značky mám i z jistých prestižních důvodů. My muži máme omezené možnosti doplňků, proto jsou pro mne hodinky a jejich sladění s vhodným oblečením radost, denní rituál a krásný doplněk. Dnes jsou však pro mne hodinky také krásné dílo, na kterém pracovali mistři hodináři s důrazem na přesnost, detail, funkčnost a design.

Proč právě jedna značka PRIM?

Je to prestižní česká značka s hlubokou tradicí. Jsem hrdý Čech a věřím na zlaté české ručičky. Viděl jsem pár krásných kousků z 80. let. Jedny z nich jsem dostal od skvělého kamaráda a už jsem byl lapen. Nešlo jinak.

Kolik kusů máš ve sbírce? 

Aktuálně mám 97 kusů PRIMek a pak několik od dalších značek. Každopádně ještě nemám všechny varianty modelů, které jsem si vybral. Takže jsou další na cestě.

Kromě sbírání je i opravuješ… Kde bereš trpělivost? 

Od původního čištění, leštění pouzdra a skla jsem se dostal k tomu, že se do hodinek už i podívám. Výměnu korunky, strojku za druhý strojek nebo některých typů skla již zvládnu. Je nádhera, když z něčeho, co je někdy ve stavu, že se toho pomalu bojíš dotknout, „vymazlíš“ kousek, který je nádherný a ještě funkční. Ta pravá hodinařina mě snad ale teprve čeká.

Trpělivost a vytrvalost je zde nutnou součástí, stejně jako v mém životě i v profesi realitního makléře. Neustále se učím díky videím na sítí, radám kolegů ve skupinách kam si chodím pro inspiraci i náhradní díly.  Díky internetu a kontaktům je náhradních dílů docela dost. Jde však o jejich stav. Jedny pěkné hodinky je někdy třeba poskládat z pěti kusů. Na některý komponent jsem čekal i 13 měsíců, než jsem jej sehnal v adekvátním stavu.

Co na hodinky říká tvá žena? Neodrazuje tě od toho? 

Moje žena si postupně zvykla. Chtělo to čas a relativně brzy pochopila, že je to má další součást. Takže první Box – „hodinkovnici“ na 24 kusů hodinek mám od ní.

Sdružují se sběratelé hodinek?

Ano, je to společnost lidí se stejným koníčkem, jako třeba chovatele psů nebo spolek - tým cyklistů. Dokonce je, tedy spíše býval i veletrh hodinek . Nyní jsme však v kontaktu jen po sítí. Každopádně děkuji internetu a sociálním sítím i za tuto možnost.

Dokážeš odhadnout, jestli má tvá sbírka v českých poměrech konkurenci?

Určitě neznám všechny, ale za mne budu jistě z těch malých sběratelů. Jsem teprve na začátku.

Dokážeš říci, zda máš v hodinkách i uložené nějaké finance? U bytu dokážeš spočítat, jak se zhodnocuje, jak je tomu u hodinek?

Určitě ano. Ale není to důvod, proč jsem se sbíráním začal. Rád se hodinkami kochám, pečuji o ně a hlavně je nosím. Najde se několik modelů, které mám v trezoru, ale těch je opravdu jenom pár. I když kdybych sbírku prodal, asi bych za ně nějakou menší nemovitost pořídil… Každopádně neprodávám.

Co ti přináší sbírání konkrétního do tvé práce? Předpokládám, že trpělivost, pečlivost, soustavnost…?

Parádně se u práce s hodinkami zrelaxuji.  Takže dobíjím baterky. A určitě jde o trénink všeho, co využiji jak v práci, tak i životě. Trpělivost, soustředění, pečlivost, vytrvalost, péče, vyjednávání, rozšiřování si obzoru, učení se novým věcem, posouvání svých dovedností a znalostí. Tohle vše potřebuji jak jako makléř, tak samozřejmě jako člověk.

Jaké pracovní/makléřské cíle máš pro letošní rok?

Pro mne je nejdůležitější cíl maximální spokojenost a nadšení našich klientů. Určitě se budeme i nadále pracovně posouvat a rozšiřovat našich současných 148 bodů realitní transakce.

Jak se ti podařil loňský rok a co bys v něm pracovně letos chtěl změnit? 

Z pracovního roku 2020 mám radost.  Na to, jak pandemie postihla některé naše klienty a s čím jsme se kvůli tomu potýkat jsem rád, že jsme všem našim klientům dokázali pomoci v jejich realitní cestě. Také jsem hrdý na to, že jsem se s mým týmem stal již třetím rokem za sebou jedničkou na Moravě v síti RE/MAX a posunuli jsme se na celkové 4. místo z takřka 1200 makléřů celé sítě RE/MAX ČR.  

 

To jsou skvělé výsledky. Přeji ti ať se pracovně daří a samozřejmě ať ti hodinky dále dělají radost.