Translate with 
MENU ZAVŘÍT
6. dubna 2021

Ve sportu i podnikání se bez skvělých koučů neobejdete

Jan Hrubý je zapálený triatlonista. Má za sebou několik závodů na poloviční distanci Ironman a sní o tom, že by se jednou rád kvalifikoval na Havaj. Kromě toho začíná třetí rok v pozici ředitele franšízové realitní sítě RE/MAX. Jak podle něj souvisí sport a podnikání? Proč je důležité mít „natrénováno“ a co dělá, aby majitelé kanceláří a makléři RE/MAX měli k dispozici skvělé „kouče“?

Honzo, co tě baví na trialonu? A proč zrovna Ironman?

Protože na rozdíl od většiny sportů, které jsou zaměřeny dost jednostranně, je triatlon komplexní disciplína. A Ironman je králem triatlonu, je to životní styl. Stejně jako v práci chci vždy dosáhnout té nejvyšší možné mety, tak i ve sportu, který je pro mě nezbytnou životní součástí, bych se rád dostal na samotný vrchol. I proto pracuju v nejlepší realitní síti - RE/MAX a systémovým tréninkem se připravuji na špičkové závody Ironman, kterých se plánuji zúčastnit.

Dá se stíhat trénink a práce na vrcholové úrovni?

Pro někoho to bude možná zvláštní nastavení, ale možné to samozřejmě je. Samozřejmě to vyžaduje tvrdou disciplínu a velmi dobré a detailní plánování. Ráno před prací většinou dávám bazén, po práci zase stihnu kolo nebo běh. Zbytek tréninku mám rozložený do víkendu. Někdo kouká po večerech na seriály, já raději čistím hlavu tréninkem a úplně nejraději ve skupině s ostatními sportovními nadšenci.

Sám říkáš, že vidíš souvislost mezi tím, čemu se věnuješ pracovně a sportem. Jak to je?

RE/MAX je franšízová síť. Majitelé kanceláří jsou samostatní podnikatelé, kteří si u nás kupují známou značku, zavedený koncept a roky prověřené know-how. Abys byl v podnikání úspěšný, musíš tomu vždycky něco obětovat. Ze začátku je to kapitál, volný čas a spousta energie. Později, když to děláš dobře a úsilí se ti vrací, máš přirozené nutkání trochu povolit. Stejně jako ve sportu ale platí, že pokud se nechceš spokojit s tím, že něco děláš „jen dobře“, měl bys mít zkušeného kouče, který ti pomůže neopakovat chyby tvých konkurentů a nasměřuje tě na výkon. A abys byl co nejlepší v triatlonu, musíš mít kouče, který ti pomůže se posouvat. Trenér je z mého pohledu naprosto nejdůležitějším faktorem nutným pro výrazné a komplexní zlepšení finálního výsledku. Stejným způsobem se snažíme stimulovat i franšízanty a realitní profesionály u nás v RE/MAXu. Aby mohli podávat špičkové výkony, musí dostávat personalizované tréninkové plány a mít oporu těch nejlepších realitních „koučů“ pro každou disciplínu, ať už je to marketing, vzdělávání nebo IT, záda jim kryjí ti nejlepší realitní „koučové“.

Setkáváš se často s tím, že se někteří spokojí s tím, že podnikají „jen dobře“?

Ne, protože my je nenecháme (smích). Výhodou podnikání ve franšíze je to, že máš kolem sebe neustále kolektiv lidí, kteří tě podporují. Sdílejí svoje zkušenosti, probírají aktuální situaci, navíc máš k ruce i kolegy z centrály, se kterými se pravidelně vídáš a probíráš tvoje podnikání. V tom je další obrovská výhoda proti samostatnému podnikání. V žádné situaci na to nejsi sám. A proto jsou naši franšízanti, na rozdíl od mnoha samostatných podnikatelských projektů, úspěšní. Mají svoje „trenéry“, vzájemně si radí a tvoří komunitu, která spolu funguje jako špičkový tým a zdravou konkurencí se posouvají stále kupředu.

To zní lákavě. Co je vlastně potřeba, abych s vámi mohl podnikat?

Jak s oblibou říkáme, musíš především chtít, to ostatní tě naučíme. Je prakticky úplně jedno, z jakého oboru člověk přichází. Mezi velmi úspěšnými majiteli kanceláří máme jak manažery z korporátu, obchodníky i podnikatele, kteří zcela změnili obor. Tím, že nabízíme zázemí největší realitní sítě na trhu a celosvětově máme s tímto konceptem desítky let zkušeností, máme tak dobře vyladěný koncept, že kdokoli se ho bude držet, dosáhne úspěchu.

Je vůbec vhodná doba otevřít si realitní kancelář?

Vždycky je správná doba! Málokdo si to uvědomuje, ale reality jsou jeden z mála oborů, který dlouhodobě potvrzuje, že funguje za jakékoli doby a ekonomické situace. Bydlení je základní lidskou potřebou. Proto se nemovitosti prodávají v jakékoli době.

Stejně si neodpustím, ale v poslední době vím o řadě menších kanceláří, které svoji činnosti ukončily kvůli pandemii, ekonomické situaci nebo z jiných důvodů…

A my jsme ve stejné době rostli o 13.5% a výrazně navýšili obrat celé sítě, který se na začátku 2021 ještě zrychlil. Jak jsem již zmiňoval, je velký rozdíl fungovat jako samostatný podnikatel, který musí vše řešit sám. Pokud pracuješ pod malou, lokální značkou, často spojenou s tvým jménem, musíš si zajistit úplně vše od A po Z a na samotné jádro businessu ti pak nezbývá čas. V dnešní době plné změn řešit právní agendu, vyhlášky, omezení, kompletní marketing, servis pro svou kancelář, informační systémy, vzdělávací systém a mnoho dalšího, je velkou výzvou i pro ostřílené matadory. Tohle všechno ti ale u RE/MAX odpadá. Takže zatímco některé lokální kanceláře logicky skončily, my jsme naopak nadále rozšiřovali naše zastoupení. Přešly k nám i některé kanceláře od konkurenčních realitních sítí. Jsem velmi rád, že to udělaly, protože se jim u nás daří fantasticky.

Moc děkuji za rozhovor.