Translate with 
MENU ZAVŘÍT
16. června 2015

Vodárenská věž se proměňuje v Rezidenci Water Tower

Vodárenská věž je stavba, která je stará již více než sto let. Nachází se v pražských Kobylisích, ale ačkoliv byla v minulosti velmi významnou stavbou, v posledních padesáti letech jen chátrala, neboť se pro ni nenašlo vhodné využití. To se ale změnilo. Z původní vodárenské věže je dnes Rezidence Water Tower.

Rok 2007 je rokem, kdy se vodárenská věž mohla těšit na zářivou budoucnost. V tomto roce totiž bylo vydáno rozhodnutí o rekonstrukci nevyužívaného objektu, jehož novým využitím se má stát rezidenční bydlení. Kromě toho se přistoupilo k dostavění podzemního relaxačního centra, zázemí a garáží. Zkrátka – stará a nepotřebná stavba zažívá svou reinkarnaci. V současné době je již budova vodárenské věže, relaxační centrum, zázemí a garáže po částečné kolaudaci. Podzemní a vnitřní prostory se nacházejí v rozestavěné hrubé fázi stavby.

Unikátní stavba
Rekonstrukce vodárenské věže je zcela unikátním projektem v celé České republice. Náklady se vyšplhaly až na 150 milionů korun. Mimořádné je spojení historické architektury a moderního designu. Vznikl unikátní obytný prostor, který vyčnívá vysoko nad pražskými střechami. Tvoří dominantu městské části Praha 8 a díky své poloze umožňuje výhled na celou metropoli. Devítipodlažní věž se tyčí do výšky 42 metrů, pojímá celkem 200 m2 obytné plochy a cca 1000 m2 sportovně-relaxačního centra včetně garáží. Hlavní ložnice, pracovna, kuchyň, obývací pokoj a veškeré sociální zázemí se nachází v horních třech podlažích, zbytek vybavení je naopak důmyslně ukrytý pod zemí. Budova již prošla kolaudací pláště hlavní historické budovy, dokončení interiérů se bude odvíjet od požadavků a představ majitele tak, aby prostor do detailu odrážel jeho osobnost a styl.

Bližší pohled
Úroveň -3 m
Velkoryse pojaté sportovně-relaxační centrum se skrývá pod povrchem země. Počítá se s bazénem o rozměru 15 x 5 m, squashovým kurtem, saunou, posilovnou a samozřejmě zázemím s toaletami a sprchami.
Uvolnit se po náročném dni či posedět s přáteli můžete v soukromí plně vybaveného baru nebo vinného sklípku. Celý podzemní prostor je protkán světlíky ústícími do zahrady, takže i zde je dostatečný přísun denního světla.

Úroveň chodníku
Z ulice zajedete pohodlně do prostorné garáže, částečně zapuštěné do země, kde pohodlně zaparkujete osm automobilů.

Úroveň – 3m
Vstup do podzemní části objektu.

Úroveň +0 m
Z přilehlé zahrady do věže vede vstupní vestibul, navržený jako odlehčená, celoskleněná konstrukce. Nenaruší tak historický ráz budovy, splní nicméně účel reprezentativního hlavního vchodu.

Úroveň +15,4 m
Dřík věže zabírají sociální zařízení, schodiště, výtahová šachta a především šatny a rozsáhlé úložné prostory, které tak nepřekáží v hlavní obytné části.

Úroveň +17,7 m
Vstup do třípodlažního mezonetového bytu v tamburu věže, kde se dříve nacházela vodní nádrž.

Úroveň +19,9 m
Velkolepý obývací prostor s kuchyní a sociálním zařízením disponuje hydraulicky vynášenou podestou. Část podlahy tím lze zvednout k úrovni vysoko posazených oken, a plně si tak vychutnat panoramatický výhled na město.

Úroveň +23 m
Předěl mezi odpočinkovou a společenskou zónou je pojat jako galerie s prosklenou stěnou, která shlíží do obývací místnosti. Lze ho zařídit jako pracovnu nebo dětský pokoj, variabilní je i prostor koupelny, kterou případně nahradí jakuzzi v otevřeném prostoru.

Úroveň – 25,9 m
Nejvyšší bod věže je ideálním místem pro hlavní ložnici s přilehlou koupelnou a prostornou šatnou.

Jak koupit
Zájemci o koupi této raritní nemovitosti se mohou obrátit na prémiovou kancelář RE/MAX Collection Platinum, která exkluzivně zastupuje majitele nemovitosti.

Kontakt:
Ing. Antonín Gold +420 775 999 971 antonin.gold@re-max.cz www.remaxcollection.cz

Historie věže
Vodárenská věž je cenným dokladem vodárenství, ale rovněž technické architektury přelomu 19. a 20. století. Byla postavena v roce 1904 stavitelem Františkem Schlafferem podle projektu Kanceláře vodárenského královského hlavního města Prahy. Postupem času však objekt přestal plnit svoji funkci, a to v důsledku zřízení čerpacích stanic, které měly zásobovat nově budovaná sídliště. Koncem 60. let došlo k částečné rekonstrukci věže, která se nacházela v havarijním stavu. Byla však odstraněna bohatá členitost fasády. Od této doby objekt pouze chátral. Areál vodárenské věže doplňuje železobetonový plot s průhlednou výplní mezi pilířky z roku 1938 s původními kovanými vraty. Tento objekt byl prohlášen v roce 1991 za kulturní technickou památku.