Translate with 
MENU ZAVŘÍT
9. března 2021

Vývoj cen nájmů

Pronájmy v Praze pokračují v poklesu. Mimo hlavní město je trend opačný  

Ceny nájmů v Praze jsou na úrovni roku 2017

Průměrné realizované ceny nájmů bytů v Praze klesly v prvním čtvrtletí na 250 Kč za metr čtvereční podlahové plochy za měsíc. Nejvyšší historické ceny pronájmů byly na přelomu roku 2019 - 2020, kdy se ceny pohybovaly těsně pod 300 Kč za metr čtvereční za měsíc nájmu. To znamená, že za poslední rok spadly ceny pronájmu v Praze na úroveň roku 2017.

Přitom se pokles cen projevil ve všech kategoriích bytů. Největší pokles se pak projevuje u garsoniér a bytů typu 1+kk a 1+1, které se v minulosti pronajímaly nejvíce.

Malá města přitahují pozornost

Průměrné realizované ceny nájmů mimo Prahu dosáhly v prvním čtvrtletí 190 Kč za metr čtvereční podlahové plochy za měsíc. Průměrná cena nájmů je tedy na stejné úrovni jako už od začátku roku 2020.

Pokud se na data podíváme důkladněji, ve velkých městech jako je Brno, Plzeň nebo Ostrava dochází k mírnému poklesu cen nájmů. Naopak menší města typu Příbram, Kladno nebo Uherské Hradiště vykazují naopak nárůst cen nájmů. Důvodem může být to, že se lidé kvůli pandemii a možnosti práce z domova stěhují mimo velká města. Rodina má blíž k přírodě, většinu času tráví stejně doma a zároveň platí nižší nájem. Průměrná rodina takovým přestěhováním může ušetřit pětinu až třetinu nákladů na bydlení. Ročně to znamená i více než 50.000, které zůstanou v rozpočtu. A to i přes to, že průměrné nájmy ve větších městech klesají.

 

Iztok Toplak

realitní makléř RE/MAX G8 Reality