Translate with 
MENU ZAVŘÍT
4. května 2020

Zlevní nemovitosti díky zrušení daně z nabytí?

Ve čtvrtek 30. dubna schválila vláda dlouho avizovaný plán na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Jde o krok, na který řada zájemců o nemovitost velmi čeká. Nový majitel ušetří 4 % z kupní ceny, které doposud odváděl státu. Jde o faktickou úsporu pro kupujícího, vliv na prodejní cenu nemovitostí mít novinka nebude. Neznamená to ale, že je již vyhráno. Nový zákon ještě musí schválit Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat Prezident. Připravili jsme proto pro vás přehled hlavních otázek, které by Vám mohly pomoci se v problematice zorientovat: 

Koho se zrušení daně týká?

Daň z nabytí nemovitosti ve výši 4 procent platí kupující. Jedinou výjimkou byly novostavby, kde platilo osvobození od daně z nabytí. Daň se platí jak z domů a bytů, tak z pozemků.

Od kdy zákon bude platit?

Pokud bude zákona nakonec schválen v aktuální podobě, bude mít zpětnou účinnost. Tedy všichni kupující, kteří koupili nemovitost od prosince loňského roku a měli tak povinnost v březnu letošního roku podat daňové přiznání, daň již platit nebudou. Nový kupující se tak nemusí obávat uzavřít kupní smlouvu. O výhodu nepřijdou.

Co když jsem daň již zaplatil?

V takovém případě platí, že vám bude částka vrácena. O způsobu, jak to bude provedeno – zda zcela automaticky nebo bude třeba požádat Finanční úřad o vrácení zaplacené daně – se ještě jedná. 

Jak to bude s odpočty úroků u hypoték?

V prvotním návrhu zákona bylo uvedeno, že spolu se zrušením daně bude zrušena i možnost odpočtu úroků z hypotečního úvěru v daňovém přiznání. Mělo se jednat pouze o nově sjednané hypotéky. Nyní musíme vyčkat na jeho konečnou podobu, kterou schválí zákonodárci. Je však pravděpodobné, že odpočet bude u nových hypotečních úvěrů skutečně zrušen. 

Co dalšího se s novým zákonem změní?

Nově se prodlouží lhůta, po kterou musí majitel nemovitost vlastnit před jejím prodejem, aby byl osvobozen od daně z příjmů. Doposud to bylo 5 let. Nově je v návrhu zákona uvedeno, že majitel nemovitostí musí dotyčnou nemovitost držet minimálně deset let. Pokud by ji prodal před uplynutím lhůty, musel by zaplatit daň z příjmů.

Co v případě, že jsem nemovitost zdědil nebo dostal darem?

V těchto případech platila výjimka ze zákona a daň se nehradila. To v zákoně zůstává stejné. V případě dědictví či darování nemovitosti se daň z příjmů fyzických osob neplatí.

 

Návrh zákona bude schvalovat Poslanecká sněmovna v běžném řízení. Je možné, že zákon může být ještě poupraven. Pokud by došlo k dalšímu vývoji situace, budeme vás informovat v dalším článku.

Sledujte náš blog pravidelně a budete v obraze!