Translate with 
MENU ZAVŘÍT

Prodej domu 500 m², Úštěk (ID 024-NP06569)

ulice Hřbitovní, Úštěk – část obce Úštěk-Českolipské Předměstí mapa

5 500 000 Kč ( za nemovitost)

5+
500 m2
428 m2
2
Exkluzivně

Bývalý Kunertův vodní mlýn s pozemky 13 612 m2, Úštěk

Na východ od úštěckého náměstí se rozprostírá vrch. Původní název Mühlberg nahradil název český, Mlýnský vrch. Už z názvu je patrné, na základě čeho bylo toto místo pojmenováno. Není to dávno, kdy mlýn byl tradiční a nedílnou součástí běžného rytmu života v mnoha městech a vesnicích. Byly důležitou součástí života lidí. A povětšinou s místem, kde takový mlýn stál byl povětšinou propojen dlouholetou vazbou. Mnoho takových mlýnů ještě stojí. Ale svoji funkci už bohužel neplní. Spoustu mlýnu bylo stavěno na tocích potoků, ale také mimo ně. Pak člověk žasne nad šikovností lidí, kteří před mnoha a mnoha lety zbudovali mlýnské náhony přivádějící vodu ze vzdálenějších míst. Itálie má akvadukty, my máme mlýnské náhony.
Kunertův mlýn. Tak se jmenuje soubor staveb a také pozemků, které vám nyní představím. Historie mlýna je nám neznámá. Respektive doba, kdy byl mlýn postaven. Vzhledem k tomu, že Úštěk je přenádherné a velmi historicky zachovalé město je jasné, že mlýn, zde stál mnohem dříve než je patrné z map Císařských otisků datovaných do roku 1843. V té době zde stála jedna budova, ve které se žilo a pracovalo a na ní navazovala mlýnice. K té byl mlýnským náhonem, který je na mapách velice zřetelný sveden tok vody. Ten pak poháněl mlýnské kolo. V pozdějším období přibyla další stavba. Mohutná budova sýpky, ve které se našlo místo na byt (1.patro) a ostatní části sloužili pro provoz mlýna. Obě budovy mají číslo popisné a jsou propojeny přístavbou s klenbami. Zkuste si to představit – listí stromů na Mühlbergu šumí v letním větru, mlýnské kolo se otáčí pod náporem bublající vody. Šum listí, šumění vody, tiché hučení mlýnského kola a v mlýnici živo. Na pozemcích, které mlýnu náleží se pase pár koz, sem tam ovce. Potok lemující úpatí Mühlbergu zurčí. Musela to být krása. Ruka času se na podobě budov podepsala. Donedávna se bydlelo v budově, která prošla poslední úpravou nejspíše na začátku 20.století. A původní mlýnice byla ve 20.letech 20.století zbořena a do mlýnského náhonu přestala proudit voda. Jediné, co náhon nyní připomíná jsou vzrostlé avšak chřadnoucí stromy, vysázené po jeho úpatí. Kolo se netočí, voda nešumí, kozy a ovečky se zde už nepasou. Ale možná tohle všechno změníte třeba vy. A nebudete v tom sami.

Úštěk má jednu skvělou vlastnost. Žijí zde lidé, kteří se rozhodli opravovat staré budovy. Oprášit tak staré příběhy těch, kteří zde žili a budovali to, co my dnes na Úštěku tak obdivujeme. Úštěk si zachoval svoji historickou hodnotu. Leží v místech, kde se setkávají dva typy krajin. CHKO České středohoří a CHKO Kokořínsko. Kraj je to klidný, průmyslem nezatížený. Turisty navštěvovaný a oblíbený. Je to kraj, kde k dokonalosti chcete slyšet píšťalu parní lokomotivy šinoucí se malebnou krajinou. I to se jednou podaří. Sídli zde spolek, který pomalu obnovuje historický úsek železnice vinoucí se mezi poli, loukami a kopci z Úštěku do Zubrnic. Tu historickou trať, kterou znáte filmu Páni kluci.
Tak na viděnou v Úštěku.
Cena:
5 500 000 CZK / za nemovitost
Poznámka k ceně:
Upozornění:
Prodávající si vyhrazuje právo vybrat kupujícího na základě jím zvolených kritérií.
RX finance

Spočítejte si splátku hypotéky

Na kolik vás vyjde pořízení vlastního bydlení? Zadejte pár informací do naší hypoteční kalkulačky a hned si prohlédněte výsledek.

Kupní cena nemovitosti

5 500 000 Kč

Výše hypotéky

Doba splácení

Vypočítaná měsíční splátka

Úroková sazba 3.6%

260 990 Kč

Hypotéku zařídíme za vás

Ušetřete svůj čas i nervy. Naši makléři zařídí veškeré papírování a dovedou vás až k úspěšnému podpisu smlouvy v bance.

Nechte nám kontakt, náš makléř se v pracovní dny ozve do 24 hodin

* – toto pole je nutné vyplnit
Aleš Čížek
RE/MAX G8 Reality 6
Mírové náměstí 3485/35b
Ústí nad Labem, 40001
Česká republika
Tel. na makléře: +420 739 500 522
Tel. do kanceláře: +420 608 027 854
E-mail: ales.cizek@re-max.cz

Potřebujete poradit/máte zájem o prohlídku?

* – toto pole je nutné vyplnit

Podrobné informace

Číslo zakázky:
ID 024-NP06569
Poloha objektu:
Samostatný
Počet podlaží v objektu:
2
Užitná plocha:
500 m²
Plocha parcely:
428 m²
Druh objektu:
Smíšená
Stav objektu:
Před rekonstrukcí
Typ nemovitosti:
Domy a vily
Charakter okolní zástavby:
Obytná
K nastěhování:
1. 6. 2024
Doprava:
Vlak, Silnice, Autobus
Elektřina:
230 V
Odpad:
Kanalizace
Plocha zahrady:
13 612 m²
Zastavěná plocha:
471 m²
Plyn:
Plynovod
Topení:
Jiné
Typ domu:
Patrový
Umístění objektu:
Klidná část obce
Voda:
Dálkový rozvod